Vælg en side

10 spørgsmål til Frederik Bonde

30. januar 2019

[addtoany]

10 spørgsmål til Frederik Bonde

 

Frederik Bonde er for nylig tiltrådt som Head of Business Development & Strategy hos inQvation. Vi har taget en snak med ham om IoT anno 2019, T-shape positioner, vidensbegærlighed, data som valideringsmiddel, cykling og at rede sin seng hver morgen. Her får du 10 spørgsmål og Frederiks tilhørende svar, så du kan lære ham bedre at kende – både på et fagligt og personligt plan.

#1 Allerførst… vil du ikke fortælle lidt om dig selv?
Jamen, mit navn er Frederik Bonde. Jeg er 39 år. Bor på Frederiksberg. Jeg er uddannet ingeniør på DTU og har efterfølgende taget en HD på CBS ved siden af.

#2 Hvad er det helt præcis, du skal lave her i inQvation?
Jeg står for forretningsudviklingsområdet og strategien omkring det. Vi skal have opbygget en IoT hub, som skal levere nogle services i inQvation, som jeg er ansvarlig for. De her services skal ses som en række af specialister, der tildels kan hjælpe beboerne i inQvation med forskellige ydelser, men disse specialister skal også tilføje værdi hos de start-ups, vi løbende investerer i. Det kan være alt fra specialister inden for Data Science, Machine Learning og IoT til eksempelvis marketing, jura, finans osv. Derudover skal vi have opbygget et stærkere samarbejde med dansk erhvervsliv og ikke mindst universiteterne.

Frederik Bonde er tiltrådt som Head of Business Development & Strategy hos inQvation pr. 1. december 2018.

#3 Hvad har du lavet tidligere?
Jeg har arbejdet med data og robotics i alle de jobs, jeg har haft. Både hvor data har været en af de primære beslutningsværktøjer, men også i prototyper og Applied Data. De seneste 5-6 år har jeg været med til at lave start-ups på infrastruktur. Og de sidste 2,5 år har det været start-ups inden for IoT og Machine Learning. Eksempelvis har jeg med Innovation Lab været med til at implementere IoT-løsninger for industrien, altså IIoT – her var jeg nemlig med til at starte det selskab i Innovation Lab, der var ansvarlig for IoT og Machine Learning.

#4 Hvor stammer denne store interesse for data fra?
Jeg er meget datadrevet i min eksekvering. Og det har jeg faktisk altid syntes, at verdenen burde være. Vi træffer bare bedre valg, når vi underbygger vores mavefornemmelse med data. Når du skal forankre din kreativitet eller menneskelige intuition i produkter, så kommer det ud af en mavefornemmelse – og nu er det muligt at validere mavefornemmelsen gennem data i og med, at værktøjerne og mulighederne for indsigter er blevet så avancerede. Så at bruge data som et valideringsmiddel har altid været en stor del af min DNA.

#5 Du nævnte i begyndelsen, at du har en baggrund oprindelig som ingeniør fra DTU og har senere taget en HD på CBS. Hvordan kan det være?
Jeg tror i virkeligheden, at jeg har gået efter at få denne her T-shape position, hvor du både forstår teknikken i din silo, men at du samtidig også forstår forretningen. Så du både forstår det tekniske aspekt i din forretning, men at du samtidig også er bevidst om, at der er en forretningsmæssig indflydelse i det. Min erfaring fortæller mig, at de to forretningsenheder sjældent taler samme sprog, så dét at kunne lave innovation på tværs af de to snitflader gør, at du er nødt til at kunne forstå begge sprog. Derfor er det så vigtigt at have en T-shape position, hvor du både kan kode og forstå teknikken samtidig med, at du kan snakke spread sheets, forretningsstrategier, differentieringsstrategi, bogholderi og så videre. Det at kunne begge felter gør bare, at du lynhurtigt får nedbrudt nogle barrierer. Så derfor har jeg brugt tid på at uddanne mig i at forstå begge verdener. Jeg plejer at sige, at jeg er ingeniør af hjertet, men økonom som en nødvendighed. Jeg tror inderst inde på, at vi skal designe teknologiske løsninger, men det skal være med et forretningsmæssigt impact.

#6 Du er meget aktiv på LinkedIn, hvor du løbende skriver artikler, der diskuterer teknologi og forretning. For et år siden skrev du i en artikel på LinkedIn, at vi kun har set isbjerget ift. brugen af IoT herhjemme. Nu skriver vi begyndelsen af 2019: Er IoT stadig blot et buzzword?
Folk er ved at få bevidsthed om, hvad IoT kan. Men jeg taler stadig med en masse mennesker, der rent faktisk arbejder med innovation, der ikke ved, hvad IoT egentlig er. Jeg tror, at den største grund er, at IoT er fuldstændig uoverskueligt og komplekst for CEOs, produktionsfolk og udviklingsfolk. Jeg tror, at de alle er med på, at man har en sensor, der indhenter data og som efterfølgende bliver bearbejdet til et svar – det er den nemme del af arbejdet med IoT. Men det kulturelle impact, som teknologiimplementering har på en organisation, er oftest der, hvor det bliver for uoverskueligt for beslutningstagerne. For slet ikke at nævne de teknologiske paradigmer, der konstant er under forandring – hvordan navigerer du i disse som CEO ift. hvilken vej, du vælger at gå.

Jeg tror, at vi stadig mangler de her cases i Danmark, der kan bevise værdien i, hvad der er skabt ved hjælp af en IoT-løsning. Og så må vi aldrig glemme, at det at implementere IoT ikke er et device – det er et mindset. Teknologiimplementering er et mindset. Derfor tror jeg, at en af de største modstandere mod IoT i dag er ROI. Du kan ikke udregne din ROI i et IoT-projekt fra starten af. Det er simpelthen umuligt. I et IoT-projekt kender vi måske 2 ud af 90 variabler fra begyndelsen, og derfor kan du ikke udregne ROI. Hele pointen med Machine Learning og AI er, at vi ikke skal kunne regne den endelige løsning ud. Vi skal derimod have tillid til, at vi kan træffe bedre beslutninger på baggrund af den data, vi opfanger. Og dét mindset har vi endnu ikke helt i Danmark.

Frederik skriver løbende interessante artikler om IoT og data. Du kan læse artiklerne på LinkedIn her!

#7 Hvordan kan start-ups her i inQvation få gavn af al din viden om IoT, AI og Machine Learning?
Man skal endelig bare tage fat i mig. Vi kommer til at holde nogle spændende sessioner her i 2019, hvor jeg vil dykke ned i alt det her. En af mine missioner her i inQvation er at indsamle en masse af den data, som vores beboere opsamler i deres start-ups, og på baggrund af dette se nogle mønstre og skabe nogle algoritmer, så vi kan begynde at udnytte dette på et neuralt plan såsom deep learning. Og når vi så kan det, kunne det være spændende at se, om vi kan begynde at lave noget overliggende AI uden menneskelig indflydelse.

#8 Hvor har du ellers din viden fra? Er der nogle steder, hvor du løbende holder dig opdateret?
Jeg holder mig løbende opdateret på LinkedIn og Twitter, hvor jeg følger flere forskellige professorer inden for feltet. Derudover har jeg et meget tæt samarbejde med universiteterne, så jeg altid er tættest på viden. Jeg holder også løbende øje med de store globale spilleres (såsom Google, Amazon, Microsoft og GE) research-huse på hvilken retning, de sætter – for slet ikke at nævne start-up miljøet.

#9 Og din fritid. Hvad laver du der?
Der cykler jeg. Det fedeste, jeg ved, er at cykle i 4-5 timer en søndag i solskin og høre en lydbog. Og det er desværre ikke skønlitteratur. Det er altid noget faglitteratur. Jeg kobler helt af, får tømt hovedet og vind i håret. Det er helt fantastisk. Jeg synes, at det filosofiske element er vigtigt at have med i denne her højteknologiske tid. Altså spørgsmålet om etik. Har vi et ansvar, når vi laver sådan noget her? Så lige nu og her er jeg ved at høre en bog, der hedder ”21 Lessens for the 21st Century” af Yuval Noah Harari. Han er faktisk historiker, der er meget filosofisk omkring, hvad mennesket som art har gjort til dato, og hvad vi skal passe på med, så vi ikke udrydder os selv. Og så er der bogen ”Make Your Bed”, der er skrevet af Admiral William H. McRaven. Han diskuterer, hvorfor det er vigtigt at rede sin seng hver morgen, inden man tager hjemmefra. Og hvis du er til orden og disciplin, som jeg er, så giver sådan en bog som den her virkelig mening. Og ja, jeg reder min seng hver morgen.

Frederik ses her på vej hjem efter at have besteget Col de Vence

#10 Hvad er det bedste ved at være en del af inQvation?
Der er ingen tvivl om, at det her er Danmarks mest spændende arbejdsplads på grund af den value impact, vi har på samfundet i Danmark. Vi sidder og er med til at have indflydelse på ikke bare én virksomhed, men på en lang række af nogle virksomheder – både vores egne virksomheder, de virksomheder, vi har investeret i og ikke mindst alle de start-ups, der er nogle af landets mest lovende. Der bliver skabt innovation her i inQvation, der er på et meget, meget højt plan. Når det så er sagt, så er der også en ekstrem award i at hjælpe nogle, der har opfundet den dybe tallerken, men måske mangler en eller anden form for teknologisk eller markedsmæssig sparring. Det er helt vildt givende for mig at kunne træde til der.

Vil du gerne i kontakt med Frederik Bonde?
Du er mere end velkommen til at oprette forbindelse med ham på LinkedIn. Du kan også sende en direkte mail til ham på frb@inqvation.dk.

gå ikke glip af nyheder