5 observationer fra CES 2019

24/01/2019

5 OBSERVATIONER FRA CES 2019

I begyndelsen af januar drog inQvation til Las Vegas i USA for at deltage i verdens største messe for forbrugerelektronik, CES. Her får du vores ‘take’ på de største observationer fra messen, hvor især start-ups har fået langt større betydning og ikke mindst steget i antal af udstillere – men hvor mange danske start-ups var blandt disse?

 

#1 Start-ups overhaler de traditionelle producenter
”Der er nogle år på CES, der er særligere end andre. Og det var i år” – dette fortæller Birger Hauge, der er teknologispejder i inQvation, og som var udsendt til Las Vegas på vegne af inQvation. Den teknologiske udvikling, hvor selve komponenterne bliver billigere og billigere men stadig klogere og bedre, gør, at helt unge start-ups præsenterer produkter på CES, som er mere avanceret end de traditionelle producenters produkter. Det spændende i denne sammenhængen er, at produkterne fra start-ups endda også er klar til at gå i markedet. Hvor vi tidligere har set start-ups, der har præsenteret grove prototyper af sine produkter, så vi i år salgsklare produkter, som var klar til at komme på hylderne. Vi kommer altså til at se et langt større antal af ligeværdige og markedsklare produkter fra start-ups i den kommende fremtid – og det er selvfølgelig kun noget, vi glæder os meget over!

 

CES i korte tal: 180.000+ besøgende, 4.500 udstillere og 155+ lande

#2 De store og traditionelle producenter har mindre stande
En spændende iagttagelse, som Birger Hauge tog med sig hjem fra CES, er, at de store og traditionelle producenter af forbrugerelektronik (såsom Samsung og SONY) havde lidt mindre stande på messen, end de plejer at have. Birger Hauge fortæller, at dette plejer at være en indikator på, at de er ved at prøve at tilpasse sig den nye virkelighed. Hvor CES i sin tid har været et sted, hvor virksomheder som Samsung og SONY har lanceret nye produkter, er messen derimod blevet et udstillingsvindue, hvor producenterne viser, at de stadig godt kan være med. Derfor havde flere af de store producenter også inviteret start-ups med til at stå på deres stande for at demonstrere, hvordan producenterne holder sig til ilden ved at inddrage produkter fra start-ups i deres egen produktportefølje. Vi glæder os til at se, hvordan denne iagttagelse kommer til at vinde indpas i 2019 og fremover.

På CES mødte vi det britiske start-up Moasure, der ved hjælp af bevægelsessensorer og algoritmer har udviklet en helt ny måde at måle op på.

#3 CES er blevet iværksætterens sted
Ud af de i alt 4.500 udstillere på CES er 1.200 af disse start-ups. Disse start-ups er samlet i et område, der er dedikeret til iværksætteri. Området hedder Eureka Park og er vokset med lidt omkring 40% i antallet af start-ups siden sidste år. Vi synes, det er imponerende, at start-ups udgør hele 25% af verdens største forbrugerelektronik. Det tegner godt for iværksættermiljøet og slutforbrugeren!

Vi har lavet en række interviews med nogle af de spændende start-ups, vi mødte på CES. En af disse start-ups er britiske Moasure, der kommer til at ændre den måde, vi måler ting op på – Moasure blev udnævnt som en af de mest interessante start-ups på CES i år.

#4 Hvor er de danske start-ups?
På de officielle lister over udstillere på CES kunne vi kun finde én dansk start-up i Eureka Park. Den danske start-up på CES var Anyware Solutions, der har udviklet en smart home adapter. De deltog på messen i forbindelse med Indiegogo, hvor de tidligere har rejst crowdfunding. Det fungerer således på CES, at udstillingen for start-ups er nationalbaseret. Derfor er det i princippet kun de lande, der køber en standplads på CES, der kan medbringe start-ups. Og her er der desværre fravær fra Danmark – og dermed er der desværre rigtig, rigtig langt mellem de danske start-ups på CES. Ifølge Birger Hauge er Eureka Park i CES en af de mest betydningsfulde messer for start-ups, eftersom messen er velbesøgt af milliardrige investorer og producenter, der er på udkig efter investerings- eller samarbejdsmuligheder. Og det er ærgerligt, at vi ikke drager denne opmærksomhed mod Danmark.

Til sammenligning har Frankrig 350 start-ups med på CES i et statsstøttet program. Med en hurtig hovedregning, hvor vi tager udgangspunkt i Frankrigs indbyggertal, burde Danmark til sammenligning have omkring 35 danske start-ups repræsenteret på messen.

Udover Anyware Solutions stødte vi også på Mate Bike, der ligeledes udstillede på CES takket være Indiegogo – men disse var ikke nævnt på de officielle udstillerlister. Derudover skal det nævnes, at ud af de i alt 4.500 udstillere på CES, fandt vi syv danske virksomheder – og det er ifølge Birger Hauge skræmmende, at dette tal kan tælles på to hænder.

Anyware Solutions var en af de få danske start-ups, vi mødte på CES. Anyware Solutions har udviklet en smart home adapter.

#5 Maskinlæring og talegenkendelse var de helt store tendenser

Maskinlæring og talegenkendelse var blandt de største tendenser, der gik igennem på CES i 2019. Birger Hauge fortæller, at maskinlæring er blevet så nuanceret og veludviklet, at vi som forbruger også kan begynde at få glæde af teknologien i alt fra sportsure, cykler, fjernsyn og køleskabe til biler og sådan set alt, du kan sætte strøm til.

Langt de fleste produkter, der blev vist frem på CES 2019, havde indbygget talegenkendelse – eller i hvert fald planer om at inkorporere teknologien. Talegenkendelse er ifølge Birger Hauge ved at være på et niveau, hvor det for alvor begynder at blive interessant. At vi så bor i et lille land som Danmark, hvor det virker som om, at taleassisterne ikke er helt så nuancerede i vores sprogbrug, er så en anden snak! Men på engelsk er taleassisterne ved at blive rigtig avancerede og forstår komplicerede instrukser. Et sted, hvor man kan se, at taleassisterne er begyndt at tage fart, er i Audis nye elbil – her er Amazons Alexa bygget ind, og det kommer vi til at se meget mere til ifølge Birger Hauge.

#BONUS
Derudover var der flere interessante observationer udelukkende på health-tech området. Vi bringer et særligt blogindlæg, hvor vi går i dybden med de store iagttagelser på healthtech-området fra CES 2019.

Og så må vi også indrømme, at et af vores højdepunkter fra CES 2019 var da en Tesla Model S “dræbte” den kære Promobot. Se den kedelige og tragiske ulykke her!

Get updates from inQvation

* indicates required

CONTACT INFORMATION

Address:

Erik Husfeldts Vej 7 DK 2630 Taastrup

Opening time for residents:

24/7

You can also get in contact with us here

hello@inqvation.dk

Please fill out the contact sheet and we will get back to you as soon as possible