Mød ATTAVIK, Grønlands første tech start-up

27/03/2019

MØD ATTAVIK, GRØNLANDS FØRSTE TECH START-UP

Teamet bag ATTAVIK, der består af John ’Luk’ Siegstad og ægteparret Jeanne og Poul Holm, hev for nylig teltpløkkerne op og tog rejsen fra Grønland til Danmark. For nu var det tid til, at de for alvor kunne kaste sig over deres nye start-up, nemlig ATTAVIK. I denne artikel tager vi dig bl.a. til Grønland, hvor Poul og Jeanne Holm tilbage i 2007 fik idéen til en ny teknologi. En teknologi som de i dag har patent på.

Vi har taget en snak med Poul Holm, der er opfinderen bag ATTAVIK.

I bærer jo den fornemme titel som Grønlands første tech start-up. Hvordan fik I tankerne til ATTAVIK?
Det kom sig af, at min kone og jeg sejler meget i Grønland. En dag helt tilbage i 2007 stod vi på hver vores side af Godthåbsfjorden, der er en stor fjord i Grønland, og vi kunne ikke komme i kontakt med hinanden. Jeg stod med min mobiltelefon i hånden, og jeg kunne endda se min kone på den anden side af bredden, men jeg kunne simpelthen ikke komme i kontakt med hende. Der var ikke noget dækning. Allerede der tænkte jeg, om der ikke var et eller andet, man kunne gøre ved det.

Problemet med manglende dækning i øde arealer er stort. På verdensplan er der 4 milliarder mennesker, der ikke har mobildækning. Alene i USA er der 30 millioner mennesker, der er uden dækning. Og der er selvfølgelig forskellige grunde til, at folk ikke har dækning, men typisk er det selve infrastrukturen, der er hovedårsagen.

Det var præcis de erfaringer, der har været med til at sætte tankerne i gang om ATTAVIK. Jeg er serieiværksætter og får altid en masse idéer til, hvordan jeg kan forbedre ting, så jeg gik i gang med at lede efter konkrete løsninger, der kunne skabe dækning i fjorden i Grønland. Man kunne selvfølgelig opsætte flere sendemaster, men det er en meget bekostelig løsning. Så jeg begyndte at arbejde på en ny teknologi og enheder, hvor vi kunne gøre brug af hinandens mobiltelefoner.

I starter jo egentlig bagvendt. For I begynder faktisk med at få patenteret jeres idé uden I har udviklet selve produktet?
Jamen, det var mest for at dække os bedst muligt ind, inden vi for alvor gik i gang med at udvikle selve produktet. Rent fysisk kunne vi heller ikke udvikle produktet på daværende tidspunkt, da teknologien ikke var udviklet endnu eller modnet nok. Med den teknologi vi havde til rådighed dengang, så ville du ende med at rende rundt med en kæmpe klods, og det var jo ikke hensigtsmæssigt. Så det gav rigtig god mening at sikre rettighederne til vores idé først. Og efter to patentansøgninger i USA fik vi vores patent i januar 2014. Det er dét patent, vi i dag arbejder efter.

Her ses ægteparret Jeanne og Poul Holm i Grønland med det amerikanske patent på deres teknologi.

Nu bliver vi vist nødt til at få det afklaret… Hvad er det så for en teknologi, I har udviklet og fået patenteret?
ATTAVIK betyder ’forbindelse’ på grønlandsk. Og det er præcis dét, vi skaber. Vi skaber forbindelse mellem mobiltelefoner i ellers øde arealer. Vi plejer at sige: ”Connecting the unconnected”.

ATTAVIK er en kombination af teknologier, der gør, at man kan kommunikere med hinanden uden mobildækning – men samtidig benytte sin smartphone som udgangspunktet. Vi kobler en app sammen med netværksenheder, routere, radio og servere. Når vi sammensætter den kombination af teknologier, så er vi i stand til at sende tekstbeskeder, tale, billeder og video mellem mobiltelefoner uden brug af telemaster eller dækning.

Hvor vi skiller os ud fra vores konkurrenter, er, at vi kan sende langt mere data. Vi kan faktisk sende videoer, hvor vores konkurrenter kun kan sende tekstbeskeder og lydklip. Forskellen ligger i, at vores konkurrenter gør brug af LoRa-netværket, der har en lille båndbredde, mens vi gør brug af TV white space.

Hvad gør man, når mobilnetværket er nede, fordi en storm har hærget hele området? Eller hvad gør man i fjeldene i Grønland, når telemasterne ikke kan række til hinanden pga. det grupperede landskab? Jamen, det er bl.a. i disse situationer, hvor ATTAVIK er relevant og super brugbart.

ATTAVIK er grundlagt af det grønlandske ægtepar Jeanne og Poul Holm tilbage i 2007 og er dermed Grønlands første high-tech start-up. ATTAVIK, der betyder 'forbindelse' på grønlandsk, har udviklet en teknologi, der skaber kommunikation og forbindelse i ellers øde arealer. I 2014 får de patent på deres teknologi i USA, hvorefter udviklingen af produktet går i gang. I 2018 bliver de involveret i Accelerace for at fokusere på at ekspandere selskabet og teknologien. I forbindelse med optagelsen i Accelerace bliver ATTAVIK ligeledes en del af inQvation, hvorfra de i dag har hovedsæde.

Hele teamet bag ATTAVIK var for nylig til MWC i Barcelona. Fra venstre: John ‘Luk’ Siegstad, Jeanne Holm og Poul Holm.

I er på et proof-of-concept stadie. Hvad er næste skridt for jer?
Vi er der nu, hvor vi ved, at konceptet virker. Vi kan ringe fra vores app, og vi kan via vores smartphones komme videre ud på internettet. Nu vil vi gerne have vores enheder ned til en størrelse, så du er i stand til at proppe dem i lommen. Det bliver næste generation af vores netværksenheder, hvor vi vil sammensætte en anden type radio til en mikrocomputer. Samtidig er vi også ved at få helt styr på vores betalingsmodel, hvor vi gerne vil taksere brugerne, når de bruger teknologien. Men lige nu og her har vi fokus på at forbedre teknologien og gøre enhederne mindre.

Til sommer flyver vi tilbage til Grønland for at teste vores teknologi i præcis samme område, hvor vi tilbage i 2007 fik de første strøgtanker om ATTAVIK. Så det glæder vi os til!

I INQVATION ER VI UTROLIGE STOLTE OVER AT HAVE GRØNLANDS FØRSTE TECH START-UP BOENDE – OG VI GLÆDER OS TIL AT FØLGE ATTAVIK I DERES VIDERE REJSE. LÆS MERE OM ATTAVIK HER.

Get updates from inQvation

* indicates required

CONTACT INFORMATION

Address:

Erik Husfeldts Vej 7 DK 2630 Taastrup

Opening time for residents:

24/7

You can also get in contact with us here

hello@inqvation.dk

Please fill out the contact sheet and we will get back to you as soon as possible